Agenda  

Gij moet mij wel beminnen
En daar is geen ontkomen

P.C.Boutens

 
Introductie
Diensten
Agenda
Personalia
Algemene voorwaarden
Vragenlijsten
Literatuurlijst

Links

Contact
 

Familie-opstellingen

Workshops

Werkplaatsen

Familieopstellingen

Familieopstellingen (volgens Bert Hellinger) gaan verder waar individuele antwoorden en oplossingen ophouden.
Wanneer de thema's waar je aan gewerkt hebt je blijven achtervolgen is de kans groot dat ze te maken hebben met het familie-systeem waar je deel van uitmaakt.
Deze systemische manier van denken en handelen gaat er van uit dat alle elementen van een familiesysteem bij elkaar horen en elkaar beïnvloeden. Met een opstelling wordt vaak een nieuwe beweging gevonden om persoonlijke problemen tot een 'oplossing' te brengen.

Een familie kun je dus zien als een soort mobile: wanneer die ergens niet in balans is, volgt er meteen op een andere plek een reactie om het evenwicht te herstellen. De kinderen zijn de familieleden die zich, uit liefde, helemaal in dienst van dit evenwicht stellen, in de familie van herkomst en eventueel in het huidige gezin.
Hellinger vond drie belangrijke principes of ordeningen in familiesystemen die gerespecteerd willen worden:

  • Ieder heeft recht op een eigen plek
  • Er is sprake van een juiste volgorde
  • Er is een balans in geven en nemen.

Opstellen

Zolang iemand niet herkent met wie of wat hij innerlijk sterk verbonden is, blijven de eigen gevoelens en gedragingen vaak onverklaarbaar. Opstellingen tonen aan met wie je sterk verbonden bent. Ze laten zien dat iemand in het eigen leven dezelfde gevoelens kan hebben en eenzelfde (nood)lot beschoren kan zijn als een ander familielid.

Wanneer je een familieopstelling wil maken, heb je als uitgangspunt een thema of probleem nodig, of anders gezegd, een wens om tot een oplossing te komen.

Meer dan een heldere wens en informatie over belangrijke gebeurtenissen hoeft de begeleider niet te weten.
De cliënt kiest vervolgens voor de familieleden die relevant zijn, uit de groep deelnemers zogenaamde representanten uit.
Dan wordt er opgesteld: de cliënt geeft iedere representant , zonder praten, zonder uitleg, een plek in de ruimte en zet hem/haar in een bepaalde kijkrichting.

Het verbazingwekkende, bijna mysterieuze, aan deze methode is dat de opgestelde representanten informatie kunnen geven over gevoelens en onderlinge relaties van de desbetreffende familieleden.


Vragen

Niet altijd denk je er in eerste instantie aan dat er roblemen (verstrikkingen) in je familie mee kunnen spelen als je last hebt van angst, depressie, spanningen, schuldgevoel, relatieproblemen,opvoedingsvragen, gezondheidsproblemen of werkgerelateerde problemen.

Het zijn vooral vragen waar je niet uitkomt en waarbij je merkt dat je voornemens om het anders aan te pakken, niet vol te houden zijn.
Daar kan een opstelling iets ophelderen of op gang brengen. Het kan nodig zijn om meerdere generaties terug te gaan. Soms wordt een oplossing helder, soms meer de oplossingsrichting.

Workshops
Wil je kennismaken met het werk van Bert Hellinger? Zit je vast in patronen waar je niet gelukkig van wordt? Of heb je vragen over je werk? Kom naar één van de workshops om een opstelling aan te vragen. Of om deel te nemen als representant. Dat is meestal een bijzondere ervaring, doordat die vaak raakt aan thema's van jezelf.

Data workshops in 2011:
  Zaterdag 29 januari 2011  
  Zaterdag 26 maart 2011  

Zaterdag 21 mei 2011
     
  Locatie: Rotterdam

Deze workshops geef ik samen met John Sas en Christine Sas-van Dijk van Sasinerga  (www.sasinerga.nl)Werkplaats Onderwijsopstellingen
Lyke ter Braak, Allard de Hoop en ik hebben een werkplaats Onderwijsopstellingen opgericht.
Wij organiseren in de regio Utrecht een werkplaats waar je kunt kennismaken met deze methode en vraagstukken kunt inbrengen op gebied van onderwijs, opleiding en leren. Per werkplaats stellen we 2 of 3 vragen op. Ook als je geen vraag wilt inbrengen, maar wel wilt deelnemen, ben je van harte welkom.


Data in 2011:
  2 april 2011 13.30 - 17.30
  8 oktober 2011 13.30 - 17.30
   
Als je wilt deelnemen aan een werkplaats kun je je opgeven bij :
  Lyke ter Braak: info@Finia.net / 06 44022475
  Rommy Snoek: r.h.snoek@hro.nl/ 06 48152212
  Allard de Hoop: a.dehoop@ao.nl / 030 2733908 of 06 15940123
   
De kosten bedragen:
  € 25 of €55 als je een vraag inbrengt
 


Werkplaats Organisatieopstellingen
Samen met Rita Snoek, Piet Jeuken (www.o-leng.nl) , Tamara Lennaerts (www.laduende.be) en Hans Streng (www.streng.nl) vorm ik de Werkplaats onderwijsopstellingen. In deze Werkplaats onderzoeken we ontwikkelingen op het gebied van organisatieopstellingen. Belangstellenden zijn welkom.

Data in 2011:
  8 maart 2011 16.30 – 20.30 Rotterdam
  21 juni 2011 16.00 – 20.00 Eindhoven

11 oktober 2011 16.00 – 20.00 Muisen (Be)
   
De kosten bedragen € 15